Geluk in het onderwijs

Geluk is de belangrijkste drijfveer voor volwassenen en kinderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 40% van ons geluk te beïnvloeden is door ons gedrag en onze manier van denken. Als een gelukkige werkvloer een centrale plaats krijgt, oogst je meer gezondheid en minder ziekteverzuim. Uit onderzoek is gebleken dat geluk een beschermende werking heeft op de gezondheid.

Juist in een tijd waar door de invoering van Passend onderwijs veel gevraagd wordt van de leerkrachten en directies is het van belang te blijven investeren in de kracht en potentie van het team.

Wij verzorgen inspiratiebijeenkomsten, studiedagen en lezingen voor bestuur, directies, schoolteams en ouders.

Mogelijkheden

Informatie aanvragen voor een workshop bij ons op school

Informatie aanvragen

Geluk bij u op school

Wij verzorgen lezingen van 1 uur tot studiedagen van 1 à 2 dagen over geluk in het onderwijs.

Dit doen wij voor onder andere schoolteams en stichtingsbesturen. Wilt u meer informatie of een prijsopgave voor uw idee, neem dan contact met ons op. 

Onderwerpen

  • Wat is geluk?
  • Wetenschappelijke inzichten over geluk
  • Geluk in het onderwijs
  • Geluk: mythes en fabels 
  • Factoren van geluk op het werk
  • Broaden & build theory

Belang geluk in het onderwijs

Gelukkige medewerkers hebben meer energie, staan meer open voor nieuwe ideeën en veranderingen, zijn creatiever en denken in kansen.

Geluk bevordert de teamspirit en innovatiekracht.

Volgens een belangrijke overzichtsstudie van de Amerikaanse psycholoog Sonja Lyubomirsky presteren mensen die zich gelukkig voelen beter en worden ze positiever gewaardeerd.

 
Naam Achternaam
E-mail: Tel. overdag:
Adres: Huisnr.:
Postcode: Plaats:
Een inspiratieworkshop voor:
Naam bedrijf: Uw functie:
Aant.
deelnemers:
Vestigings-
plaats:
Vraag/opmerking:

Studiedagen

Geluk is de belangrijkste drijfveer voor volwassenen en kinderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 40% van ons geluk te beïnvloeden is door ons gedrag en onze manier van denken. Als een gelukkige werkvloer een centrale plaats krijgt, oogst je meer gezondheid, meer plezier en minder ziekteverzuim.

Samen met u maken wij graag een studiedag/lezing op maat, passend binnen uw schoolbeleid. Neem contact met ons op via info@gelukskoffer.nl of 073-6288722.

'Geluk werkt'
Team & bovenschools

Je krijgt zicht op de belangrijkste factoren die invloed hebben op werkgeluk en in hoeverre deze (eenvoudig) te veranderen zijn. Als team denk je na hoe je inzichten vanuit de positieve psychologie kunt toepassen op jezelf, het team en de school.

'Van werkdruk naar werkgeluk'
Team & bovenschools

Je krijgt zicht op de verschillende elementen van werkdruk en plezier op het werk. Daarnaast heb je een individueel plan om om te gaan met werkdruk en werkgeluk.

Lezing (op maat)
Directie, bestuur, ouders

Inspireren vanuit thema's rondom geluk.

Je ervaart hoe de wetenschappelijk bewezen Geluksinterventies kunnen bijdragen aan het geluk van kinderen.

Masterclass 'Geluk voor Leidinggevenden'
Directies & besturen

Na afloop van de dag weet je wat geluk betekent, hoe het brein werkt en heb je (nieuwe) handvatten om het team aan te sturen. Daarnaast heb je zicht op de kracht van geluk binnen het hedendaagse onderwijssysteem.

Anderen gingen u voor...

Ervaringen van scholen, kindorganisaties en gemeentes

Annoek Koster-de Jong, directeur

Don Boscoschool

Wat is het mooi te zien dat binnen een kort tijdbestek Gelukskoffer zo’n positieve invloed heeft op onze hele organisatie. Gelukskoffer inspireert, motiveert en is regelmatig het gesprek van de dag. De lessen zijn divers, uitdagend en aan te passen aan de behoeften van de groep. Gelukskoffer zorgt voor een positieve verbinding tussen kinderen, ouders en het team. Maar bovendien geeft het kinderen handvatten voor de rest van hun leven! 

 

Bep Landhuis-Wiegerink, directeur

OBS Het Letterveld Almelo

Het heeft onze basis om vanuit vertrouwen positief te kijken versterkt, waardoor leerkrachten en kinderen nog meer tot bloei kunnen komen.

Wij werken met Gelukskoffer in de klas, als team en als school. De ouders van de kinderen waarderen enorm dat wij als schoolteam naar de kinderen zo veel bezig zijn met een belangrijk thema als Geluk. En dat we daar ook nog tools voor hebben om zelf mee aan de slag te gaan en met de kinderen.

Een voorrecht!

 

 

Anke Biesmans, directeur en geluksleerkracht

BS Leerrijk

Ik heb ervoor gekozen om deze zelf te geven in groep 8. Dat geeft een bijzonder cachet aan de lessen: een directeur die geluk zo belangrijk vindt dat zij zelf de lessen geeft.

En bovendien: wat geef je de leerlingen een prachtig cadeau mee aan het einde van hun basisschoolloopbaan. Hiermee kunnen ze vooruit in het voortgezet onderwijs, 

De gelukslessen worden door ouders en leerlingen als zéér waardevol ervaren.  

 

 

Mariƫtte Stradmeijer

's Heeren Loo

De workshop heeft de medewerkers van 's Heeren Loo regio ZHN-K & G zonder meer geïnspireerd;

Men was heel enthousiast, zowel voor zichzelf als voor wat betreft hun teams. Dit is ongetwijfeld van positieve waarde voor het werk in de dagelijkse praktijk en daarmee voor de cliënten die wij ondersteuning bieden.

 

Helma van Hoof, directeur

OBS De Leeuwerik en De Meent

In het basisonderwijs hebben we regelmatig te maken met kinderen, maar ook met ouders en leerkrachten die niet lekker in hun vel zitten.

We hebben contact gezocht met Gelukskoffer en een prachtige inspiratiedag gevolgd. Inmiddels zijn 5 teamleden opgeleid als gelukstrainer. De dag en de trainingen waren in een woord GEWELDIG. We kregen inzicht in de lessen, de aanpak, in ons eigen handelen, onze eigen geluksbrengers, een stukje wetenschappelijke onderbouwing maar vooral veel energie.

Na inzet van de lessen herkennen de kinderen inmiddels waar zij gelukkig van worden en hoe zij zelf geluk kunnen oproepen en doorgeven.

 

 

F.A.Q.

Veelgestelde vragen. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

01Wat zijn de doelstellingen van een inspiratiedag?
Antwoord:

Doelstellingen voor ons zijn: verkennen van de theorieën over geluk, toepassen van inzichten, ervaren van (on)mogelijkheden en vertalen inzichten naar de doelgroep en het team.

 

02Wat zijn de onderwerpen van de inspiratiedag?
Antwoord:

Onderwerpen die aan bod komen: Wat is Geluk?, Kracht van gedachten, Oefenen met geluksgerelateerde interventies, Kracht van geven, Geluk in het team, Geluk op de werkvloer. 

 

03Kan het ook bij ons op locatie?
Antwoord:

Dat is zeker mogelijk! Wij geven steeds meer inspiratie op locatie.

 

04Kan ik Gelukskoffer ook voor een uur of twee uur inhuren?
Antwoord:

Dat is mogelijk, afhankelijk van de spreker en de grootte van de groep wordt er een offerte op maat gemaakt. 

 

05Ik wil het programma vullen voor twee dagen, is dat ook mogelijk?
Antwoord:

Als er behoefte is aan meer dagen zijn de vragen vaak bedrijfskundig en worden er bedrijfskundige trajecten op maat gemaakt. Deze trajecten worden begeleid door de bedenker van het programma van Gelukskoffer, Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige. Zij schakelt dan voor deze dagen extra expertise in vanuit het bedrijfsleven.  

 

06Zijn mijn mensen bevoegd les te gaan geven na een inspiratiedag?
Antwoord:

Nee, de inspiratiedagen zijn bedoeld om de professionals in hun kracht te zetten en het gedachtegoed zelf te laten ervaren.

Onze opleiding tot geluksleerkracht is een aparte opleidingsdag waarbij de professional wordt opgeleid om de lessen in geluk aan de kinderen klassikaal te kunnen geven. 

 

07Wat zijn de kosten van een inspiratiedag voor mijn team?
Antwoord:

Een richtlijn voor een inspiratiedag is € 950,- per dagdeel (exclusief 21% btw). Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers, het aantal trainers en de wensen van de klant. We maken iedere inspiratiedag (of dagdeel) op maat vanuit de behoefte van de klant.